- Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θεσσαλονίκης, Κρατικό
- Το μουσείο ιδρύθηκε το 1997 και στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο της παλαιάς Μονής Λαζαριστών, ένα καθολικό μοναστήρι του 19ου αι. στο δήμο Σταυρούπολης, στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Πρόσφατα στο μουσείο απέκτησε ένα χώρο στο λιμάνι της πόλης ενώ προβλέπεται η μετεγκατάστασή του στο παλαιό εργοστάσιο της Υφανέτ, στο κέντρο της πόλης.
Η συλλογή του μουσείου, που αποτελείται από έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, εμπλουτίζεται διαρκώς με αγορές και δωρεές. Πυρήνας αυτής της συλλογής ήταν η δωρεά των έργων που είχε στην κατοχή του ο oργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη 1997. Μετά από διαβουλεύσεις πολλών ετών, το μουσείο αγόρασε το 2000 έναντι αδρής αμοιβής τη μοναδική παγκοσμίως στο είδος της συλλογή έργων της ρωσικής πρωτοπορίας Κωστάκη.
Ο Γεώργιος Κωστάκης (1912-1990) με μοναδικό ένστικτο, διορατικότητα και λίγα χρήματα κατόρθωσε μέσα σε λίγα χρόνια να σχηματίσει μία συλλογή μεγάλης καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας από έργα Ρώσων ζωγράφων. Ο Κωστάκης εγκατέλειψε τη Ρωσία το 1977 αφήνοντας πολλά έργα στο ρωσικό κράτος αλλά φέρνοντας μαζί του 1.275 έργα τα οποία, αφού παρουσιάστηκαν σε πολλές εκθέσεις του εξωτερικού, άλλαξαν ριζικά τις αντιλήψεις για το ρόλο που έπαιξε στην ιστορία της τέχνης η ρωσική πρωτοπορία. Στη συγκεκριμένη συλλογή εκπροσωπούνται σχεδόν όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες που έδρασαν στη Ρωσία, κυρίως από το 1910 έως το 1930, και συνδέθηκαν με το κίνημα της πρωτοπορίας για να εκφράσουν τις ιδεολογικές και φορμαλιστικές τους αναζητήσεις: K. Μάλεβιτς, Β. Τάτλιν, Λ. Πόποβα, κ.ά.
Βασικοί στόχοι του μουσείου είναι η προβολή αυτής της συλλογής μέσα από εκθέσεις, διαλέξεις και συνέδρια, η δημιουργία προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη μελέτη αυτού του τεράστιου υλικού, η προώθηση της συντήρησης, της καταγραφής και της τεκμηρίωσης της συλλογής καθώς και η ανάπτυξη και η διασύνδεση του μουσείου με ευρωπαϊκά και αμερικανικά ερευνητικά ινστιτούτα και ιδρύματα τέχνης. Στον εκθεσιακό προγραμματισμό του μουσείου προβλέπονται αναδρομικές εκθέσεις των Μάλεβιτς, Τάτλιν. Πόποβα κ.ά.
Παράλληλα με τη μόνιμη συλλογή γίνονται εκθέσεις με θέμα τη ρωσική πρωτοπορία, εκθέσεις με αναδρομικό χαρακτήρα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών καθώς και εκθέσεις γενικότερου ενδιαφέροντος που αφορούν στη σύγχρονη τέχνη.
«Κατασκευή σε άσπρο» του Αλεξάντρ Ροτζένκο στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
«Μελέτη προσωπογραφίας» της Λιουμπόβ Πόποβα στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσσαλονίκης.
Eξωτερική άποψη του κτιρίου που στεγάζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσσαλονίκης.
Dictionary of Greek. 2013.